ПГ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

ПГ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ

бул. Съединение 49
Велинград,
България
23.989479
42.036297
UserLikes
Име: ПГ ПО ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ
Адрес: Велинград, бул. Съединение 49
Телефони: text to imagetext to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://www.pgit-velingrad.info
E-mail: text to image
Отрасъл: Училища - професионални
Дейност:

Професионална гимназия по икономика и туризъм Алеко Константинов Велинград

Ключови думи: професионална гимназия по икономика и туризъм, професионална гимназия, професионална гимназия по икономика, професионална гимназия по туризъм, професионална гимназия велинград

За нас

В СПА столицата на Балканите - Велинград се намира едно от най-модерните и търсено от учениците в цялата страна училище - Професионална гимназия по икономика и туризъм АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ. Училището е създадено по предложение на Общински съвет Велинград и с решение на Министерството на народната просвета за нуждите на общината. С писмо XI-2003 от 26.08 на Пазарджишкия окръжен съд на 15 септември 1975 година е открито средно професионално-техническо училище по общест-вено хранене.


Тогавашен негов директор е г-н Иван Мирчев, изпълняващ длъжността си до 1989 г.


Предмет на дейност на училището е учебно-възпитателната работа и подготовка на кадри за сферата на общественото хранене - кулинар-готвачи и сервитьори с прием след осми клас, с тригодишен курс на обучение. До 1983 г. се разкриват нови паралелки по специалностите Оператор на хляб, хлебни и слад-карски изделия и Оператор в шевното производство. към училището е създаден учебно-производствен комплекс /УПК/ с професионална квалификация - кулинар, продавач-консултант, а по късно и оператор в шевното производтсво.


От 1989 до 1992 г. директор на училището е Иванка Цанова. Необходимостта от по-квалифицирани специалисти налага разкриване на първите техникумски паралелки през 1991 г. със специалност Техника и технология на производството и обслужването в ЗХ с прием от осми клас и четири годишен курс на обучение. През следващата година е открита и специалността Счетоводна отчетност. От 1993 г. е въведена нова професия - хотелиерство, така че през учебната 1994/ 1995 г. в пъви курс се приемат ученици в три техникумски паралелки: Счетоводна отчетност, Технология и мениджмънт в производтсвото и обслужване в ЗХ и Мениджмънт в хотелиерството. Тогавашен директор е Величко Ачев. Към училището има задочно обучение със същите специалности.


Със заповед НРД 14.04 от 4 април 1995 г. на Министерството на образованието, науката и технологиите от началото на учебната 1995/1996 г. СПТУ по обществено хранене се преобразува в ТИТ Алеко Константинов - Велинград От края на 1996 г. до днес негов директор е инженер Александър Табаков. От 1998 г. се откриват и две нови паралелки след седми клас, с петгодишен курс на обучение. Едната е с интензивно обучение на английски език, а другата е по българо-австрийски проект BAK-TOURMAN (начало 1998г), с усилено изучаване на немски език. С въвеждането на специалността Мениджмънт в туризма се акцентира върху: Разработване на учебн план, разработване на учебни помагала, подобряване на инфраструктурата(обзавеждане на компютърни кабинети и учебни туристически бюра), квалификация на учители. Със заповед №РД-09-332 от 07.04.2003 година Министерството на образованието и науката преубразува училището в Професионална гимназия по икономика и туризъм Алеко Константинов.


Училището разполага с най-добре оборудваните кабинети по информатика и езици в града и е снабдено с модерна компютърна техника. Първата мултимедийнакомпютърна зала разполага с 15 компютъра и в нея нашите ученици получават си образование по информатика. Обучението е доста приятно, тъй като компютрите са свързани в мрежа и учениците могат да контактуват помежду си. Втората компютърна зала е тренировъчно бюро, в което има 6  модерни компютъра, мултемудия, флип-чарт, мултифункционално устройство, 2 принтера и др. В това бюро има специализиран хотелиерски софтуерен продукт. Базата е снабдена с качествен Интернет, който помага за доброто обучение във всички спе-циалностти. Третият компютърен кабинет служи за изучаване на Информационни технологии и специализиран софтуер. Той разполага със 14 компютъра, скенер, лазарен и мастилено-струен принтер и др. Трите компютърни зали са свързани в мрежа. Мултимедиен кабинетът по английски език разполага с 15 компютъра. Кабинетите по история, химия и биология, география също са  обзаведени модерно с мултимидии. Съществуват и два кабинета по икономика и счетоводство, мултимедиен кабинет по теория на професията и др.
Училището разполага с две работилници за готвачи и една за сладкари. Има отделен кабинет по сервиране. Има и работилници, в които се приготвят закуски и сладкарски изделия, които се продават в училище и извън него. Създадена е нова модерна работилница по готварство по европейските стандарти, в резултат на съвместната работа по българо-австрийския проект TOUR-NET. Естествено училището разполага с физкултурен салон и игрища за почти всички.


Голямото разнообразие от специалности и ЕВРОПЕЙСКОТО образование дават на дипломантите най-добри шансове за реализация в професията. Съществува реална възможност както за следване във висши учебни заведения, така и за директно навлизане в професионалния живот. При това перспективите са и за мениджърски позиции в сферата на икономиката, туризма и леката промишленост.





 

Открийте ни в Google+