ПГ ПО ИКОНОМИКА ИВАН ИЛИЕВ

ПГ ПО ИКОНОМИКА ИВАН ИЛИЕВ

ж.к. Ален Мак
Благоевград ,
България
23.1002292000001
42.0003859
UserLikes
Име: ПГ ПО ИКОНОМИКА ИВАН ИЛИЕВ
Адрес: Благоевград , ж.к. Ален Мак
Телефони: text to imagetext to imagetext to imagetext to imagetext to image
Факс: text to image
Уеб сайт: http://pgiblg.com
E-mail: text to image
Отрасъл: Училища - професионални
Дейност:

Професионална гимназия

Ключови думи: професионална гимназия, икономика, иван илиев, икономика и мениджмънт, митни­­ческа и данъчна администрация

За нас

ПГ ПО ИКОНОМИКА ИВАН ИЛИЕВ


Има дати и събития, които се помнят от поколенията. Такъв е и денят,  в който нашето училище отваря за първи път врати за своите възпитаници с благородната идея да изпълни със светлина техните умове и сърца.


Проходило през далечната 1949 година като Търговска гимназия за младите хора от Благоев­градски и част от Кюстендилски окръг, училището бързо добива притегателна сила. Амбицията на първите директори – Саша  Маркова, Иванка Стоева и Любен Станчев, младостта и желанието на учителите да докажат себе си чрез своите ученици, възрожденският дух и взиска­телност са истинско предизвика­телство за младото поколение и от най-далечните краища на Пиринско и Родопите. И това е обяснимо. Макар и професионално по облик, училището дава отлична подготовка не само по специалните, но и по общообразователните предмети. Доказател­ство за това са лекарите, инженерите, математиците, биоло­зите, музикантите, и физиците, получи­ли средното си образование в Техникум по икономика. Високото качество на подготовка, съдържа­телната същност на възпитателната работа, строгият ред и дисциплина са само част от характери­стиката на нашето училище – черти, които градят авторитета    и ролята му в духовният живот на Благоевград в продължение на дълги години.


Започнало с четири паралелки като Търговска гимназия, в последствие преименувано в Техникум по икономика, а от 15.05.2003 год. в Професионална гимназия по икономика “Иван Илиев”, училището днес наброява 34 паралелки, работещи по 10 професии. Това го прави най-голямото и с най-дълго­годишна история професионално учебно заведение на територията на Благоевградска област.


Ако през миналите години Гимназията набира авторитет и влияние сред обществеността, то през последните девет години, този авторитет се затвърдява от широкия спектър специалности, по които в момента се обучават учениците и призовите места, които заемат в общински и национал­­ни първенства – както академични, така и спортни. Основание за самочувствие е въвеждането на специалности с 6-годишен срок на обучение и разширено изучаване на английски и немски език: “Банково дело”, Застрахователно и осигурително дело , Икономика и мениджмънт и Митни­­ческа и данъчна администрация – сигурно доказателство за умението да се адаптираме към новите реалности на пазарната икономика и европейските  стандарти за професионално образование.


В своето развитие Гимназията се утвърди като професионален    и духовен център, благода­рение усилията на поколения учители, всеотдайно работили и работещи за формиране на подрастващите. Благоприятен фактор е и срещата на две поколения педагози – основатели на техникума и млади бивши възпитаници, желаещи да въплътят в дела своите познания.


Дълги години, крачка по крачка, общоучилищният колектив вървеше по пътя на успеха. По­ко­­ле­ние след поколение, хиляди възпитаници преминаваха като ято през класните стаи, усвояваха знания и отлитаха, за да ги приложат на практика в живота. Но и в над половинвековното си съществуване, гимназията по икономика си остава млада – именно с младостта на своите възпита­ници, и богата – с техните многобройни дела, плод на знания, стремежи и мечти.


Днес Професионалната гимназия по икономика е училище от висока класа, престижно и предпочитано от много млади хора. Да си завършил гимназията  и сега е привилегия, повод за открита гордост, мерило за трайни знания и умения, стимул за духовна и практическа съзидателна дейност.



Интелектуалният заряд в училището е наследен и от неговият патрон Иван Илиев – високонравствена личност, родолюбец и отличен адвокат, чийто хуманизъм носят в себе си работещите в Гимназията и нейните възпитаници.





 

Открийте ни в Google+