ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО ХРИСТО БОТЕВ - ВЕЛИНГРАД

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО ХРИСТО БОТЕВ - ВЕЛИНГРАД

ул. Хан Аспарух 111 А
Пазарджик,
България
24.3449129
42.1979888
UserLikes
Име: ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО ХРИСТО БОТЕВ - ВЕЛИНГРАД
Адрес: Пазарджик, ул. Хан Аспарух 111 А
Телефони: text to imagetext to image
E-mail: text to image
Отрасъл: Училища - професионални
Дейност:

Професионална гимназия

Ключови думи: пггс, горско стопанство, ловно стопанство, гори, дървесина

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО ХРИСТО БОТЕВ - ВЕЛИНГРАД

За нас

ИСТОРИЧЕСКА СПРАВКА  на ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ГОРСКО СТОПАНСТВО ХРИСТО БОТЕВ - Велинград 

Професионална гимназия по горско стопанство Христо Ботев във Велинград е открита на 27.07.1949г. с Постановление №1 на МС и Протокол 92 под наименованието Техническа горска гимназия като специализирано учебно заведение за подготовка на кадри за стопанисване и опазване на българската гора. Училището се явява приемник и продължител на лесовъдния отдел към Строителна гимназия Христо Ботев- София. Създаването на самостоятелно учебно заведение за подготовка на средни лесовъдски кадри за горското стопанство и подходящият район- Велинград като един от важните центрове на горското стопанство в страната, притежаващ качествени продуктивни и разнообразни насаждения, са решаващите предпоставки управлението на горите в София да направи своя избор- да се открие ново училище във Велинград. 

Началото е трудно. На новооткритата гимназия е предоставена материалната база на трето основно училище във Велинград и общежитие в новопостоения Народен съвет в квартал Каменица. През 1961г. гимназията се преименува в Горки техникум, а от 1963г. с промяната в учебния план става Техникум по горско стопанство Христо Ботев. Техникумът е единственото в страната училище, строго профилирано по специалностите Горско стопанство и дърводобив и Горско и ловно стопанство. 

През 1958г. е определен терен от 50 дка за строителство на нова сграда, през 1961г. се извършва проектирането, а строежът започва през 1962. В изграждането на новата собствена сграда са вложени усилията на работници, учители и ученици. От 13.05.1964г. до днес учебните занятия се провеждат в новата сграда, която разполага с 15 /петнадесет/ класни стаи, 9 от които са специализирани кабинети по професионална подготовка и 2 са компютърни кабинети. 

Към техникума през 1960г. е създаден учебен разсадник за отглеждане на декоративни и стопански фиданки, а през 1964г. и дивечов развъдник с птици и бозайници. Тогава са засадени първите дървета и храсти в дендрариума, който през всичките години на съществуване на училището непрекъснато се обогатява с нови видове, които вече наброяват над 320 растителни и дървесни вида. Направена е физкултурна площадка, по стопански начин продължава изграждането на работилница /1968г./, гаражи /1969г./, помощна сграда /1981г./, почивна база в Шкорпиловци /1983г./. 

Приетите до 1957г./1958г. ученици се обучават план с 4-годишен срок на обучение, а приетите от 1958г./1959г. до 1962г./1963г. по учебен план с 5-годишен срок на обучение. От 1957г. към техникума е открит задочен отдел за работници и служители в горското стопанство, който дава възможност за придобиване на квалификация по професията след завършено средно образование. Учебният план за задочно обучение днес обхваща 2-годишен курс за придобиване на III степен техник-лесовъд . 

През 1965г. е открито Професионално техническо училище за гатеристи и шперплатисти с 2-годишен срок на обучение след 8-ми клас, което функционира до 1971г., тъй като преминава към СПТУ по дървообработване във Велинград. 

От 1978г./1979г. до 1992г./1993г. се осъществява и прием в СПТУ с 3-годишен срок на обучение и придобиване на квалификация помощник-лесовъд . 

През 1993г./1994г. е разкрита нова специалност Горско и ловно стопанство с 4-годишен срок на обучение в 2 паралелки, като се подготвят техник-лесовъди с преимуществени познания за интензивното ловно стопанство. От месец април 2003г. е променено името на училището ни- Техникум по горско стопанство се преименува в Професионална гимназия по горско стопанство Христо Ботев -Велинград. 

Учебният процес непрекъснато се усъвършенства, като последните учебни планове са от 1999г. и 2004г. с 5-годишен срок на обучение и придобиване на III степен на професионална квалификация след завършен 13 клас и успешно положени държавни изпити по професията и специалността. 

Учителският колектив е висококволифициран- всички учители са с висше образование, близо половината от тях са с I, II и III клас-квалификация, някои от тях са автори и съавтори на учебници по професионална подготовка. През последните години учителският колектив винаги е участвал активно и е оказвал съдействие на МОН при изработване на нови учебни планове и програми, ДОИ по професията, критерии за оценяване при провеждането на държавни квалификационни изпити. 

За осъществяване на солидна професионална подготовка и неразривна връзка между теория и практика в обучението се поддържат традиционни интеграционни връзки с горските стопанства във Велинград, Юндола, Селище, Чехльово, Ракитово и др. 

Възпитаниците на училището ни са залесили над 50 хиляди декара млади гори, като и в момента извеждат отгледни сечи, направа на просеки, таксации на дивеча и още много горскостопански мероприятия. От откриването на училището до сега в него са подгатвени над 4000 специалисти, които работят в системата на горите- в горските и ловни стопанства, в лесозащитни и семеконтролни станции, в проектантски организации, фирми за търговия с дървени материали и на много други места. Първи директор на гимназията е инж. Янко Узунов, който едновременно с това е и директор на велинградското лесничейство. За развитието и просперирането на училището ни голям принос имат директорите: инж.Сава Нешев- за периода 1950г. до 1976г. и инж.Иван Чешмеджиев- от 1976г. до 1995г. 

За дългогодишна успешна учебно- възпитателна дейност гимназията е наградена с орден Кирил и Методий II степен.





 

Открийте ни в Google+